Geen categorie

Zeh: Ons Soort Mensen

Vandaag verschijnt het nieuwe boek van Juli Zeh, Ons soort mensen (Unterleuten, vertaald door Annemarie Vlaming). Wij brengen een uitgebreid fragment.

Athenaeum Boekhandel | Ons soort mensen

Het lijkt alsof Linda in het paradijs is beland in het dorp Unterleuten. Maar de plattelands-idylle wordt wreed verstoord wanneer een investeringsmaatschappij besluit er een windmolenpark te gaan bouwen. Twee dorpsgenoten, een belegger en een boer, zijn bereid grond te verkopen voor een paar miljoen euro, maar dat grondgebied is nét te klein. Als Linda ook verkoopt is er wel genoeg plek. In gedachten ziet ze haar droom in vervulling gaan: eigenaar van een manege worden. Ze probeert het onderste uit de kan te halen. Dan is er nog een doorgewinterde herrieschopper, die alles op alles zet om het windmolenpark tegen te houden. Oude geschillen steken de kop op in het dorp – hoeveel intriges kunnen de bewoners aan? Juli Zeh ontleedt de personages meesterlijk en met subtiele humor en laat hun ware gezichten zien. Ons soort mensen is een bestseller in Duitsland.


TROUW Het dorp als spiegel van Duitsland

Even leek dit voorjaar een plagiaatskwestietje op te spelen rond de jongste bestseller van een van de succesvolste Duitse schrijvers van dit moment, Juli Zeh. Haar dikke roman ‘Unterleuten’ speelt zich af in het gelijknamige fictieve dorpje ten westen van Berlijn, waar een windmolenfirma met de belofte van nieuwe inkomsten de schijnbare idylle komt verstoren. Zeh had wel erg veel geciteerd uit ‘Dein Erfolg’ (‘Jouw succes’) van managementgoeroe Manfred Gortz. In haar roman is dit het lijfboek van een van de personages, de keiharde paardenfluisteraar Linda, die haar neodarwinistische wereldbeeld aan de aforismen van Gortz ontleent en zich als brutale nieuwkomer in het dorp manifesteert. Oplettende lezers die zowel Gortz als Zeh lazen zagen dat Zeh niet alleen citeert maar ook complete personages uit ‘Unterleuten’ op zijn voorbeelden opbouwt. Oeps, wat was hier aan de hand?

Het bleek een briljante voortzetting van de satire buiten de kaft van haar kostelijke boek, want Zeh heeft ‘Dein Erfolg’, dat ook echt te bestellen is via Amazon.de, zelf geschreven. Er is meer. De vriend van Linda postte een klaagzang over zijn paardengekke vriendin op ‘reiterforum.de’. En via de webshop kun je echt een T-shirt kopen van de vogelbescherming Unterleuten, waar de gesjeesde Berlijnse sociologieprofessor Gerhard Fließ een nieuwe bestemming vond. Er staat zelfs een foto van Gerhard op de site. Jemig, denk je, dat is ‘m! Heel knap pakt Zeh de regie in het spel van de hedendaagse virtuele geruchtenmachines die waarheid en leugen beheersen. Net zoals in het dorp de (valse) aannames van de bewoners de broeierige plattelandssoap in gang zetten.

Maar ook zonder deze virtuele toevoegingen had ik na lezing van ‘Unterleuten’ (vreemd genoeg in het Nederlands vertaald met ‘Ons soort mensen’) het gevoel dat ik er zo heen zou kunnen rijden om te kijken of autoklusser Schaller nog steeds autobanden stookt om de vogelbeschermer en zijn neurotische vrouw weg te pesten. Je ziet het zo voor je, zo’n typisch dorp in het dunbevolkte Brandenburg waar na de Wende velen wegtrokken en her en der wat Berlijners, de grote stad moe, neerstreken. Een paar grauwe huizen met te kleine ramen, onverharde wegen, misschien één patserig nieuwbouwhuis, een café, heel misschien een kerk. Buiten zie je niemand, afgezien van een man op een grasmaaier. Het leven speelt zich hoofdzakelijk achter de gevels af.


 

Juli Zeh – Unterleuten | Luchterhand

Ons soort mensen is een omvangrijke roman geworden met 670 pagina’s. Maar Zeh gaat veel verder dan haar tekst. Ze heeft er een multi media gesamtkunstwerk van gemaakt met een eigen homepage (http://www.unterleuten.de/). Jammer dat ik hem pas na afloop bij het schrijven van deze blog ontdekte. Er staat een interactieve stadplattegrond op waar door op een perceel te klikken een bewonersbiografie kan worden geopend. Ook heeft ze het lijfboek Mein Erfolg van het paardenmeisje onder het pseudoniem van Manfred Gorts geschreven en uitgegeven. Die gedegen aanpak spreekt boekdelen over haar inzet. Zeh geniet duidelijk van haar virtuele wereld en gaat tot het uiterste. Het project krijgt nu opnieuw een uitbreiding omdat de ZDF er een tv serie van wil maken.

Juli Zeh – Ons soort mensen – 2016 | Ontknoping

schermafbeelding-2017-02-28-om-11-01-47

Categorieën:Geen categorie

Getagd als:

Plaats een reactie