Geen categorie

Zadie Smith: media

„Ja, je ziet het al gebeuren met Trump. Ik raak er al aan gewend: kijk, daar zit hij, in het Witte Huis, handen te schudden met Obama. Het lijkt bijna normaal, terwijl ik weet dat dit het meest waanzinnige is wat ooit is gebeurd in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek.”

„Dat normaliseren heeft deels te maken met het medium: het nieuws komt tot ons op de schermen van telefoons, laptops, televisies. Alles wordt gekanaliseerd door dezelfde schermen, waardoor alle dingen gelijk in omvang lijken. Appels en peren, Obama’s en Trumps.”

Is er een manier om daaraan te ontsnappen?

„Ik heb geen smartphone, en dat helpt. Ik klink nu bejaard, en ik zal ook veel missen, maar ik voel me toch bevrijd van die structuur. Het vliegveld, bijvoorbeeld, is een gigantische hal vol zombies die aan hun schermen gekleefd zitten. Ik kan ze ongegeneerd bekijken, waarschijnlijk zou ik ze zonder moeite kunnen beroven.

„De meeste mensen om mij heen vinden het idioot dat ik niet meega met mijn tijd, en die reactie begrijp ik. Maar ik denk dat er toch een paar mensen moeten overblijven die níet de hele dag naar hun telefoon staren – al was het maar ter vergelijking, om te zien hoe het leven eruit ziet zonder.”

 

Interview Zadie Smith. NRC. ‘Onze oorlogen werden geëxporteerd. Nu komt het thuis’ – NRC

 

 

 

 

 

Advertenties

Categorieën:Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s